Friday, 1 January 2016

PERJALANAN SALIK ( MENDEKATKAN DIRI DENGAN ALLAH )

Untuk kita menjadi lebih maju dalam kerohanian, kita harus melawan sisi gelap dalam dari kita. Apabila kita mampu mengalahkannya maka kita baru melangkap satu step kerohanian yaitu baru bermulanya menjadi diri kita yang original, Sisi gelap dalam diri kita yang pertama ialah amarah yang memakili sifat kebinatangan dan kebencian dalam diri kita. Apa bila kita boleh mengalahkanya baru kita melepasi tahap salik yaitu perjalanan mencari jati diri sejati.

Sifat amarah atau kebinatangan dan kebincian dalam diri kita itu disimbolkan adalah sifat binatang. Apa bila kita dalam mimpi mampu membunuh binatang berupa ular, harimau, serigala, anjing atau binatang yang sejenisnya maka kita baru melepasi tahap salik yang pertama. Untuk menewaskannya bukan mudah, biasa boleh dilakukan sendiri atau dibantu oleh gurumu yang membimbingmu dalam kerohanian yang mampu membantumu dalam melepasi sifat amarah kebinatangan dan kebencian ini.

Jika step pertama ini sahaja kita tidak pernah melaluinya maka untuk step step yang lain mengalahkan sifat nafsu dalam diri kita yang lain adalah mustahil, dan angan anggan semata yang biasa kita akan dikecohkan perasaan kita sendiri tanpa kita sadari mcm sudah tinggi tapi nyatanya masih dalam sifat amarah kebinatangan dan kebencian itu sendiri.

MASTER AJIE
0192873134

PUSAT RAWATAN SYAHADAH

1 comment: